Project Steenuilentoren Winterswijk

Door de aanleg van een woonwijk aan de noordoost zijde van Winterswijk gaat een broedplaats van steenuilen verloren. De dieren zitten nu in een oud houten schuurtje. Doordat tot op korte afstand van het schuurtje wordt gebouwd, zullen de uilen worden verdreven. Om te zorgen dat deze dieren behouden blijven voor de omgeving wordt een vervangende broedgelegenheid aangelegd. In samenwerking met Steenuilen Overleg Nederland (STONE) wordt de eerste steenuilentoren van Nederland gebouwd door MIECON.

De bouw van de steenuilentoren is een samenwerkingsverband tussen gemeente WinterswijkVOF de Rikker (samenwerkingspartner), STONE (advies en monitoring) en MIECON (ontwerp en uitvoering).

Volg hier het project. Gedurende de bouw zullen we hier steeds updates plaatsen.

         

----------------------------------------------------

20 juni 2011:

Het ontwerp is zover klaar. De laatste aanpassingen gebeuren tijdens de bouw. De kleur van de stenen en het dak worden in ieder geval afgestemd op de bestaande woning. Ook worden voorzieningen getroffen om monitoring eenvoudig mogelijk te maken. Nu is het wachten op het tijdstip waarop we met wat zwaarder materieel bij de bouwplaats kunnen komen.

----------------------------------------------------

8 juli:

Vandaag is gestart met de bouw van de steenuilentoren. De fundering is gelegd en het eerste begin van het metselwerk is er.

Zo zag de locatie eruit voordat de bouw werd gestart.

 

Eerst de ruimte vrijmaken.

Na flink wat graafwerk en storten van veel beton is de fundering af en kan het metselwerk beginnen.

----------------------------------------------------

9 juli: om de hoogte in te kunnen moeten steigers worden geplaatst.

----------------------------------------------------

15 juli: Ondanks het regenachtige weer in de ochtend, hebben we toch veel werk verzet. Om droog te werken hebben we een zeil gespannen.

Het kozijn is de toegang tot de toren. Broedgevallen kunnen eenvoudig worden gecontroleerd. Jonge steenuilen zullen door STONE worden geringd.

----------------------------------------------------

2 augustus: Het metselwerk is af en de toren is zo goed als gebruiksklaar. Nadere informatie volgt snel.

De toren valt nauwelijks op in de bosrand. Zeker niet als de struiken weer zijn aangegroeid.

En zo ziet het geheel er van dichtbij uit. De takken rondom de toren geven jonge steenuilen nog wat extra schuilgelegenheid als ze wat te vroeg uitvliegen. In de takkenbossen bevindt zich ook nog een marterbestendige toegang tot de toren.