X
  • Geen producten in de lijst

Nieuwsbericht: Vleermuistoren in gebruik door vleermuizen

Nieuwsbericht

Publicatiedatum: 11 maart 2024

Eén van onze  vleermuistorens, bouwjaar 2021, is bezet door vleermuizen. In december 2023 hebben medewerkers van MIECON en studenten van de HAS green academy een skelet van een vleermuizen waargenomen in de 2,5m diepe spouw van de toren. Het Op 11 maart 2024 is het skelet gefotografeerd met endoscoop. Het skelet ligt in een open deel van de spouw waar voldoende uitvliegmogelijkheden waren. Het dier heeft niet opgesloten gelegen. Aangezien het skelet diep in de spouw is gelegen, is het niet mogelijk om vast te stellen welke vleermuissoort dit is geweest.

Ondanks eerdere monitoring van de vleermuistoren is dit het eerste teken van gebruik van de vleermuistoren. Deze waarneming laat het belang van monitoring door middel van inspecties en sporenonderzoek zien.

Wij gaan ervan uit dat meerdere vleermuissoorten de toren de aankomende jaren gaan ontdekken!

Ontwerp toren

Deze toren is één van de standaard ontwerpen van MIECON en het ontwerp staat al op meerdere locaties in Nederland.

De toren heeft een kelder met daarop een gemetselde buitenschil. De binnenzijde van de toren bevat meerdere spouwmuren die rondom toegankelijk zijn door open stootvoegen en openingen achter de gevelbekleding. Ook bevat de toren aan de binnenzijde een open ruimte voor vrijhangende soorten, die toegankelijk is via kruipdoor-sluipdoor mogelijkheden.

De kap bestaat uit drie lagen houten gevelbekleding met een pannendak. Aan de voorzijde van de toren zit een EPS-vleermuiskast ingebouwd. Daarnaast is er een ruimte onder het pannendak geschikt voor een steenuil, toegankelijk via de opening onder de nok. De toren is inspecteerbaar via een inspectieluik aan de zijkant.

Monitoring vleermuistorens

Op eigen initiatief heeft MIECON 2e-jaars studenten van de opleiding Toegepaste Biologie van de HAS green academy ingeschakeld om een aantal vleermuistorens te monitoren op hun klimatologische omstandigheden (temperatuur en luchtvochtigheid). Daarnaast hebben de studenten de opdracht gekregen om te zoeken naar signalen van bezetting. In de loop van 2024 verwachten we de eerste resultaten van dit onderzoek.

Scroll naar boven