X
  • Geen producten in de lijst

Nieuwsbericht: Vleermuistoren Nieuwdorp Stein

Nieuwsbericht

Publicatiedatum: 4 juni 2024

Vleermuistoren Stein af en geopend!

Een nieuwe vleermuistoren van MIECON is af en geopend! Ditmaal is de vleermuistoren gevestigd in Stein Limburg. In de wijk Nieuwdorp vinden momenteel renovatie- en  verduurzamingswerkzaamheden plaats en de vleermuistoren is een onderdeel van het mitigatieplan voor de wijk. De toren is geplaatst in opdracht van Zaam Wonen en in samenwerking met Gemeente Stein

Op 3 april 2024 is de toren tijdens een speciale onderwijsdag, mede verzorgd door medewerkers van MIECON, al geopend in het bijzijn van wethouder en de kinderburgemeester. Ons vleermuisavondtuur is samengevat door Stein Lokaal (zie filmpje onderstaand) en heeft De Limburger hier een nieuwsbericht over geschreven (lees hier).

Het model

Dit model vleermuistoren betreft het standaard model van MIECON. Het model wordt al jaren toegepast en staat in verschillende soorten en maten in heel Nederland. De vleermuistoren bevat meerdere spouwmuren die toegankelijk is via open stootvoegen en sluipdoor-kruipdoor openingen achter de houten gevelbekleding. De houten gevelbekleding heeft ook meerdere lagen waar vleermuizen achter kunnen wegkruipen. Hierdoor is de vleermuistoren met name spleetbewonende vleermuizen, zoals gewone dwergvleermuis, ruige dwergvleermuis en laatvlieger. De binnenkant van de toren heeft ook een open ruimte, wat de toren tevens geschikt maakt voor vrijhangende soorten, zoals gewone grootoorvleermuis. Tevens bevat de toren een (kleine) kelder waardoor de toren een gradiënt en stabiel microklimaat heeft.

Ondanks dat deze vleermuistoren een standaard model betreft, is de toren in Stein maatwerk aangepast. Zo is er gekozen voor een andere kleur steen en een ander type metselverband. Dit geeft de toren een unieke uitstraling. Verder is er gekozen om gierzwaluwkasten in te bouwen in het metselwerk. Deze aanpassingen hebben geen effect op de effectiviteit van de toren voor vleermuizen.

Scroll naar boven