X
  • Geen producten in de lijst

Nieuwsbericht: Wat doen al die honderden houten kastjes aan dit gebouw in Nijmegen? ‘Een gek gezicht’

Nieuwsbericht

Publicatiedatum: 6 mei 2024
Tekst: Mitchel Suijkerbuijk
Medium: De Gelderlander

Nieuwsbericht De Gelderlander - Wat doen al die honderden houten kastjes aan dit gebouw in Nijmegen? ‘Een gek gezicht’

Nog heel even en het ontmoedigingsseizoen is weer voorbij. Ook dit seizoen hebben wij weer velen woningen en bedrijfspanden ontmoedigd (ookwel natuurvrij of ongeschikt maken genoemd) voor vleermuizen, huismus en gierzwaluw. En dat ons werk bijzonder is, laat ook dit krantenbericht van De Gelderlander zien.

Wat doen al die honderden houten kastjes aan dit gebouw in Nijmegen? ‘Een gek gezicht’

Het is een merkwaardig gezicht in Nijmegen: wie over de Multatuliplaats in de wijk Willemskwartier loopt en om zich heen kijkt, ziet óveral kleine houten kastjes aan een groot studentencomplex. Het roept vragen op: wat gebeurt hier? En vooral, waarom zoveel? ,,Dit valt wel heel erg op.”

Bijzonder werk!

Veel bewoners en omwonende vragen zich dan af wat al die houten kastjes zijn… De exclusion flaps zorgen ervoor dat openingen geschikt voor vleermuizen worden afgesloten en dat vleermuizen zelfstandig hun huis kunnen verlaten, maar niet kunnen terugkeren. Openingen zonder exclusion flap worden afgesloten met borstels. Het is daarom een vriendelijke vleermuiswerende maatregel ter voorkomen van het doden en verwonden van dieren tijdens het uitvoeren van werkzaamheden aan gebouwen (meer informatie).

Regelmatig krijgen wij de vraag: “kost dit niet heel veel tijd en moeite voor weinig resultaat? Hoe belangrijk is dit nou?” Maar dat ons werk belangrijk is, laat het resultaat van het ontmoedigen zien. Tijdens de werkzaamheden zijn sporen van vleermuizen, maar ook dieren gevonden. Bij dit complex betroffen het twee soorten, namelijk gewone dwergvleermuis en ruige dwergvleermuis. Zonder deze maatregelen, zouden deze dieren in het nauw zijn gekomen. Gelukkig is dat nu niet het geval, dankzij ons harde werk.En dat is onder andere hoe MIECON bijdraagt aan de soortenbescherming in Nederland.

Let op: de exclusion flap is een vergunningsplichtige vleermuiswerende maatregel en onderdeel van een pakket van maatregelen! Toepassing zonder Omgevingsvergunning Soortenbescherming en het raadplegen van een ecologisch deskundige is niet mogelijk.

Scroll naar boven