X
  • Geen producten in de lijst

Nieuwsbericht: Tijdelijke vleermuistoren in gebruik door vleermuizen

Nieuwsbericht

Publicatiedatum: 5 maart 2024
Update: 11 maart 2024

Eén van onze mooiste (tijdelijke) vleermuistorens, bouwjaar 2021, is bezet door gewone dwergvleermuis en ruige dwergvleermuis. Op 4 maart 2024 hebben studenten van de HAS green academy een gewone dwergvleermuis waargenomen achter de houten gevelbekleding. Op 11 maart 2024 is wederom een dier waargenomen, ditmaal een ruige dwergvleermuis. Tijdens eerdere inspecties in juni en december 2022 (1 jaar nadat de toren is gerealiseerd!) waren al sporen van vleermuizen aangetroffen onder de gevelbekleding. Het wederom vinden van een dieren bevestigd dat de toren actief en meerdere jaren achter elkaar gebruikt wordt door in ieder geval gewone en ruige dwergvleermuis.

Wij gaan ervan uit dat meerdere vleermuissoorten de toren de aankomende jaren gaan ontdekken!

Ontwerp toren

Deze tijdelijke toren bestaat twee delen, opgebouwd uit een stalen geraamte die aan de binnenzijde bekleed is met isolatie (XPS-platen, piepschuim) en aan de buitenzijde met steenstrips. De delen worden bij elkaar gehouden en afgewerkt met een zinken kap. De toren is geplaatst op een stelkonplaat en demontabel.

De buitenzijde is versierd met houten boogvormige gevelbekleding, waarachter vleermuizen kunnen wegkruipen en kunnen verplaatsen naar alle windrichtingen. Achter de houten gevelbekleding zijn kruipdoor-sluipdoor mogelijkheden naar de open ruimte in de toren. De open ruimte bevat diverse vormen van Multi-kasten waar dieren achter kunnen wegkruipen, maar bevat ook mogelijkheden voor vrijhangende soorten.

Monitoring vleermuistorens

Op eigen initiatief heeft MIECON 2e-jaars studenten van de opleiding Toegepaste Biologie van de HAS green academy ingeschakeld om een aantal vleermuistorens te monitoren op hun klimatologische omstandigheden (temperatuur en luchtvochtigheid). Daarnaast hebben de studenten de opdracht gekregen om te zoeken naar signalen van bezetting. Door hun goede speurwerk hebben zij in deze tijdelijke toren dieren gevonden. In de loop van 2024 verwachten we de eerste resultaten van dit onderzoek.

Scroll naar boven