X
  • Geen producten in de lijst

Actueel

Actueel

Nieuwsberichten en publicaties MIECON

MIECON is een uniek bedrijf met een unieke kennis. Onze werkzaamheden trekken regelmatig de aandacht van bewoners, ecologisch deskundigen en de media. Daarnaast proberen wij belangrijke kennis en informatie over onze werkzaamheden en het vakgebied uit te dragen en gaan wij regelmatig bijzondere samenwerkingen aan. Onderstaand is een overzicht van onze meest actuele nieuwsberichten en publicaties. Als er vragen zijn over de onderstaande nieuwsberichten en publicaties, dan kunt u altijd contact met ons opnemen!

Nieuwsbericht: Huismussenhaag Passer Magnetis bezet door huismus

In 2017 heeft MIECON de huismushaag Passer Magnetis ontwikkeld en deze is in de jaren daarop in verschillende plekken in Nederland geplaatst. In het ontwerp is een combinatie tussen nestgelegenheid en een kwetterplek. Nadat de huismushaag Passer Magnetis is geplaatst, wordt deze vaak vrijwel direct in gebruik genomen door een groep huismussen. In 2021 en 2022 is het gebruik vastgelegd op video.

Lees verder »

Nieuwsbericht: Vleermuistoren in gebruik door vleermuizen

Eén van onze vleermuistorens, bouwjaar 2021, is bezet door vleermuizen. In december 2023 is een skelet van een vleermuizen waargenomen in de 2,5m diepe spouw van de toren. Aangezien het skelet diep in de spouw is gelegen, is het niet mogelijk om vast te stellen welke vleermuissoort dit is geweest. Ondanks eerdere monitoring van de vleermuistoren is dit het eerste teken van gebruik van de vleermuistoren. Deze waarneming laat het belang van monitoring door middel van inspecties en sporenonderzoek zien.

Lees verder »
Tijdelijke vleermuistoren

Nieuwsbericht: Tijdelijke vleermuistoren in gebruik door vleermuizen

Eén van onze mooiste (tijdelijke) vleermuistorens, bouwjaar 2021, is bezet door gewone dwergvleermuis en ruige dwergvleermuis. In 2022 zijn er sporen van dwergvleermuis waargenomen en in 2024 dieren. Het wederom vinden van een dieren bevestigd dat de toren actief en meerdere jaren achter elkaar gebruikt wordt door in ieder geval gewone en ruige dwergvleermuis.

Lees verder »
visuele inspectie en sporenonderzoek naar beschermde soorten.

Publicatie: De waarde van inspectie bij vleermuisonderzoek

VLEN-nieuwsbrief 85
In verband met de grote behoefte aan informatie over verblijfplaatsen van vleermuizen in te isoleren gebouwen delen wij in dit artikel onze ervaringen met inspectie van gebouwen om aanwezigheid van vleermuizen vast te stellen. In dit artikel laten wij zien dat een visuele inspectie en sporenonderzoek, mits uitgevoerd door een deskundige, evenveel of zelfs meer informatie op kan leveren over aanwezige verblijfplaatsen in gebouwen vergeleken met batdetector onderzoek.

Lees verder »

Interview: Leren van vleermuiskasten door meer te monitoren

Op 2 maart 2023 heeft MIECON B.V. een artikel uitgebracht over de bewezen effectiviteit van de EPS-vleermuiskast. Na aanleiding van dit artikel is MIECON benaderd door een journalist van het platform KAN bouwen om meer toelichting te geven over de achtergrond van het artikel en de problematiek rondom de bewezen effectiviteit van mitigerende maatregelen.

Lees verder »
Scroll naar boven