- BREEAM-certificering
- Ecologische begeleiding
- Faunaschermen zetten
- Inrichting van leefgebieden
- Lok- en geluidsinstallaties plaatsen
- Mitigatieadvies en -plannen
- Onderzoek, innovatie en productontwikkeling
- Ontmoediging bomen
- Ontmoediging gebouwen
- Torens en tillen vogels, vleermuizen en andere soorten
- Visuele inspectie en sporenonderzoek
- Wegvangen van dieren
Diensten
Faunaschermen zetten in eigen beheer
Faunaschermen zetten (ook wel amfibieën- en reptielenschermen genoemd) vindt plaats voorafgaand aan de start van ruimtelijke ontwikkelingen. De faunaschermen worden geplaatst op de grensgebieden van ontwikkelingsterreinen en trekgebieden, bouwterreinen, (nieuwe) bouwroutes en langs wegen en dijken. Het zetten van faunaschermen is een mitigatiemaatregel die volgt uit een vergunning of betreft een invulling van de zorgplicht. MIECON zet faunaschermen alleen in eigen beheer om de effectiviteit te kunnen garanderen.
Doel van het zetten van een faunascherm
Faunaschermen voorkomen verplaatsing van dieren, bijvoorbeeld amfibieën, reptielen en invasieve exoten, naar andere gebieden. De schermen geleiden de dieren daarbij naar andere locaties. Bij ruimtelijke ingrepen wordt hierdoor voorkomen dat dieren verwond of gedood worden tijdens de werkzaamheden of trekperiode. Verder zorgt de barièrre in het landschap ervoor dat beschermde soorten of invasieve exoten zich niet kunnen vestigen in een (nieuw) gebied.
Faunaschermen zetten in combinatie met vangmethodes
Het plaatsen van faunaschermen combineren met vangmethodes, bijvoorbeeld het ingraven van emmers, vindt regelmatig plaats. De gevangen dieren worden vervolgens uitgezet in veilig gebied, worden geteld voor onderzoek of monitoring of, in het geval van invasieve exoten, worden verwijderd uit een gebied. Het type vangmethode is echter afhankelijk van de soort die moet worden gevangen en het type scherm dat wordt gebruikt. Vraag MIECON daarom om de mogelijkheden als het combineren van een vangmethode met een faunascherm gewenst is.
Zorgvuldig werken
Het plaatsen van faunaschermen is zorgvuldig werk. Wanneer er naden of gaten in of langs een scherm aanwezig zijn, kunnen de dieren alsnog een weg langs het scherm vinden en wordt de effectiviteit van een scherm verminderd of teniet gedaan. Daarbij is het belangrijk dat de schermen voldoende hoog zijn en van het juiste materiaal worden gemaakt, zodat de dieren niet over een scherm kunnen klimmen. MIECON heeft jarenlang geëxperimenteerd met diverse soorten type schermen en plaatsingsmethodes. Inmiddels hebben de schermen van MIECON de juiste combinatie van materiaal en plaatsingsmethode en zijn ze in de praktijk effectief bewezen.
MIECON zet faunaschermen alleen in eigen beheer om de effectiviteit van de faunaschermen te kunnen garanderen.
Modellen en plaatsing amfibieën- en reptielenschermen
De faunaschermen van MIECON betreffen naadloosschermen wat in vrijwel iedere omgeving geplaatst kan worden. Het scherm is minimaal 50 cm hoog en wordt minimaal 20 cm ingegraven. Ook heeft het scherm voldoende kwaliteit om langere tijd te blijven functioneren. Maatwerk aanpassingen bij overgangen, struikgewas, fiets- en wandelpaden en hekken zijn mogelijk. Tijdens het plaatsen van de schermen wordt zorggedragen dat het scherm vrij is van begroeiing.
MIECON biedt twee modellen schermen aan en plaats deze altijd in eigen beheer. Het type scherm wordt bepaald aan de hand van het terrein, de lengte en de wensen van een opdrachtgever.