X
  • Geen producten in de lijst

EPS-vleermuiskast

Producten

EPS-vleermuiskast MIECON

De EPS-vleermuiskast is een unieke vleermuiskast. MIECON B.V. heeft de kast ontwikkeld op basis van waarnemingen in het veld. De EPS-vleermuiskast is een dubbellaagse kast, waarbij beide lagen ook nog een tiental tussenschotjes bevatten waar vleermuizen tussen kunnen wegkruipen. Geen enkele andere kast op de huidige markt bevat de tussenschotjes die de natuurlijke situatie van vleermuisverblijfplaatsen terug brengt. Verder is de EPS-vleermuiskast volledig gemaakt van hoogwaardig EPS-schuim. De kast heeft van nature een hoge isolerende werking, waardoor er geen risico op koudebruggen bestaat. Vanwege het dubbellaagse karakter en de grootte geschikt als zomer-, paar-, kraam- en winterverblijfplaats voor spleet bewonende vleermuissoorten (bijvoorbeeld gewone dwergvleermuis).

De EPS-vleermuiskast is als inbouw- en opbouwkast verkrijgbaar.

Product EPS vleermuiskast MIECON

Bewezen effectiviteit EPS-vleermuiskast

Over de effectiviteit van de EPS-vleermuiskast heeft MIECON een artikel geschreven. Dit artikel is HIER (.pdf) te downloaden. Na aanleiding van het artikel zijn er aanvullende vragen binnen gekomen. De antwoorden van de meest voorkomende vragen hebben wij onderstaand uitgewerkt. Heeft u nog aanvullende vragen over ecologische of bouwkundige aspecten van de EPS-vleermuiskast? Neem dan contact met ons op. Wij beantwoorden alle vragen graag.

  • EPS is toch hetzelfde materiaal als piepschuim in de winkel of de beschermingslaag in dozen bij producten? Antwoord: Nee. Piepschuim is doorgaans gemaakt van XPS-platen. XPS is vergelijkbaar met EPS, maar heeft een ander productieproces. De verschillende productieprocessen leveren ook andere eigenschappen. XPS heeft een hogere celdichtheid en een hogere druksterkte. De hogere druksterkte maakt het oppervlakte van het materiaal sterker, maar bijvoorbeeld ook minder permeabel voor water. Daarbij zit er een groot verschil in de kwaliteit van het XPS en EPS materiaal. Bij het ontwikkelen van de EPS-vleermuiskast is bewust gekozen voor hoogwaardig EPS, en niet voor XPS of laagwaardig EPS.
  • Zorgt het type materiaal voor vochtproblemen in de vleermuiskast? Antwoord: Nee. De EPS-vleermuiskast is gemaakt van hoogwaardig EPS-materiaal. Hoogwaardig EPS heeft een vergelijkbare permeabiliteit voor water als hout. Wanneer de kast kan ademen in de ombouw of in de spouw ontstaan er geen vochtproblemen. De EPS-vleermuiskast is daardoor vergelijkbaar met houten vleermuiskasten, maar het materiaal kan niet natuurlijk worden afgebroken zoals gebeurd bij het rotten van houten kasten.
  • Raakt de EPS-vleermuiskast even gemakkelijk beschadigd als piepschuim? Antwoord: Nee. De EPS-vleermuiskast betreft een gegoten product, waardoor het oppervlakte geheel intact is. Piepschuim bestaat vaak gesneden XPS-platen, waarbij de cellen in het materiaal beschadigd zijn geraakt tijdens het snijproces. Vanwege deze beschadigingen in de celstructuur brokkelt het materiaal gemakkelijker af. Doordat de EPS-vleermuiskast een gegoten product is en gemaakt is van EPS materiaal, is de celstructuur onbeschadigd gebleven in het productieproces. Bijvoorbeeld nagels van vleermuizen kunnen deze celstructuur niet zomaar kapot maken. 

Vleermuizen komen onder andere voor in spouwmuren van huizen. Ze kruipen daarin weg via openingen in de muur. Woningen die veel ruimte bevatten in de luchtspouw (onderdeel van de spouw), kunnen een groot aantal vleermuizen herbergen. Door het isoleren van spouwmuren gaan verblijfplaatsen van vleermuizen verloren. Door de EPS-vleermuiskast verdiept in te bouwen in de spouw, imiteert de EPS-inbouwkast de natuurlijke verblijfplaatsen van vleermuizen. Daarbij wordt het EPS materiaal bij het verdiept inbouwen in de spouw beschermd tegen weersinvloeden en beschadigingen. De kast kan naar wens worden afgewerkt met bakstenen, steenstrips of gevelbeplating. Als invliegopening kan een invliegsteen, open stootvoeg of een anderszins voor vleermuizen geschikte opening worden gebruikt. Belangrijk is dat deze invliegopening niet groter is dan 2 cm. Dit maakt de EPS-vleermuiskast toegankelijk voor vogels en dat is niet gewenst.

Naast het inbouwen van de EPS-vleermuiskast in de spouw, kan MIECON de EPS-vleermuiskast voorzien van een omkisting. Met de omkisting is het mogelijk om de EPS-vleermuiskast op te hangen aan gebouwen, bijvoorbeeld als tijdelijke mitigatie. De omkisting kan worden gemaakt van hout, hout bekleed met trespa of staal. Aangezien de invliegopening aan de achterzijde zit die bereikbaar is via het oppervlakte van de ophanglocatie, is het materiaal van de omkisting niet van invloed op de bereikbaarheid van de EPS-opbouwkast voor vleermuizen.

De EPS-vleermuiskast als opbouwkast heeft één groot voordeel: het betreft een geïsoleerde vleermuiskast, waardoor deze grotendeels niet beïnvloed wordt door weersomstandigheden.

De meeste inbouwkasten op de markt zijn van steen of houtbeton gemaakt. Het inbouwen van stenen of houtbetonnen vleermuiskasten kan echter koudebruggen veroorzaken, waardoor de renovatie- en verduurzamingsdoelstellingen in het geding komen. De MIECON EPS-vleermuiskast is daarentegen gemaakt van Expanded Polystryrene (EPS). Het materiaal bestaat voor het grootste deel uit lucht, waardoor het zeer licht is en goed isoleert. Daarbij is EPS 100% recyclebaar. EPS wordt in de bouw veel toegepast voor thermische en geluidsisolatie en om trillingshinder te voorkomen. Verder wordt het materiaal gebruikt bij het transport van dieren en wordt het regelmatig gebruikt in voedingsmiddeleninductrie voor het verpakken en transporteren van voedsel.

De EPS-vleermuiskast is gemaakt van hoogwaardig EPS materiaal, waardoor het materiaal zeer stevig en compact van structuur is en een betere kwaliteit heeft dan ‘standaard’ piepschuim. Hierdoor is de EPS-vleermuiskast veilig te gebruiken door vleermuizen en heeft de EPS-vleermuiskast, in tegenstelling tot andere inbouwkasten van dit formaat, een isolerend karakter en is er geen risico op het ontstaan van koudebruggen. Ook is de EPS-vleermuiskast beduidend minder zwaar en daardoor gemakkelijker toe te passen dan vleermuisinbouwkasten van een vergelijkbaar formaat.

De EPS-vleermuiskast is in samenwerking met IsoBouw ontwikkeld op basis van veldkennis over natuurlijke vindplaatsen van gebouw- en spleetbewonende vleermuizen en bouwkundige kennis die MIECON B.V. de afgelopen jaren heeft verzameld. Ook zijn de kasten tijdens de ontwikkeling volledig doorgemeten op hun isolerende waarde door bouwkundig ingenieursbureau Nieman

Inmiddels zijn er al enkele tientallen ingebouwd in binnen- en buitenland. De EPS-kasten worden regelmatig gemonitord en ook de bezettingsgraad van de kasten wordt onderzocht. Op basis van de waarnemingen worden de kasten op termijn, waar nodig, verder doorontwikkeld. 

Scroll naar boven