X
  • Geen producten in de lijst

Faunaschermen

Producten

Faunascherm voor tegenhouden geleiden of vangen

Faunaschermen worden gebruikt voor het tegenhouden, geleiden of vangen van dieren, met name amfibieën, reptielen en invasieve exoten. De dieren worden vervolgens naar veilige overgangsplaatsen geleid of uitgezet in veilig gebied. Daarbij kunnen de vangsystemen ook gebruikt worden voor het wegvangen of inventariseren van dieren en populaties.

De faunaschermen van MIECON zijn multi-inzetbaar en kunnen op aanvraag worden aangepast op elke situatie.

Amfibieën- en reptielenscherm

Bewezen effectiviteit EPS-vleermuiskast

MIECON heeft met veel kennis van amfibieën en reptielen lang geëxperimenteerd met verschillende materialen en plaatsingsmethodes voor de schermen. Uiteindelijk biedt MIECON twee typen schermen aan, die beiden in de praktijk bewezen effectief zijn gebleken. Om te garanderen dat de schermen werken, plaatst MIECON ze alleen in eigen beheer. 

Type schermen

MIECON maakt gebruikt van twee type schermen, namelijk HDPE schermen (in twee maten) en MIECON-folie scherm. Het betreffen beide naadloosschermen wat in vrijwel iedere omgeving geplaatst kan worden. De faunaschermen zijn minimaal 50 cm hoog en worden minimaal 20 cm ingegraven. Beide schermen worden geplaatst zonder het gebruik van houten (piket)palen, omdat deze door dieren gebruikt kunnen worden om eroverheen te klimmen. De type schermen hebben beide voor en nadelen.

HDPE scherm

Het HDPE scherm is gemaakt van Hoge Dichtheid Polyethyleen en is zwart van kleur. HDPE betreft een hard en stevig plastic, dat elastisch is en waar vuil slecht aan hecht. Het HDPE scherm is in 2 maten beschikbaar, namelijk 1,5 en 2 mm. Het materiaal wordt zo bevestigd dat de uitzetten en krimpen van het materiaal door weersinvloeden geen effect heeft op de werking van het scherm. Het scherm bevat om de 50m een afgewerkte naad. Het materiaal is duurder dan de MIECON-folie, maar is ook zeer stevig. Het materiaal is daardoor zeer moeilijk te beschadigen.

MIECON-folie scherm

Het MIECON-folie scherm is gemaakt van Lage Dichtheid PolyEtheen en is vaak wit/transparant van kleur. De MIECON (buis)folie betreft een stevig plastic dat beweegbaarder is dan HDPE folie en daardoor gemakkelijker is toe te passen op moelijker begaanbaar terrein. Het scherm bevat om de 500m een afgewerkte naad. Het materiaal is goedkoper dan HDPE, maar beschadigd ook sneller. Het materiaal is daarentegen voldoende sterk om lange tijd te functioneren.

Op vlak en begaanbaar terrein zet MIECON gemiddeld 300 m scherm per dag. De snelheid waarop een scherm kan worden gezet is afhankelijk van het terrein en de locatie. Voorafgaand aan het plaatsen van een scherm wordt altijd een veldbezoek uitgevoerd om de begaanbaarheid van het terrein te toetsen en om in te meten hoeveel meter scherm noodzakelijk is. Ook wordt tijdens het veldbezoek geïnventariseerd of er locaties zijn waar het scherm aangepast moet worden voor hekken, fietspaden en (werk)wegen. Verder wordt geïnventariseerd welke aanvullende veiligheidsmaatregelen benodigd zijn tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden.

MIECON is in het bezit van DVP’s, waardoor werkzaamheden langs het spoor zonder dagpassen kunnen worden uitgevoerd.

Scroll naar boven