X
  • Geen producten in de lijst

Multi-vleermuiskast

Producten

De Multi-vleermuiskast ontwerpmodule

De Multi-vleermuiskast is de kastenlijn van MIECON gericht op vleermuizen. De maatwerk ontwerpmodule is in alle afmetingen verkrijgbaar. De Multi-vleermuiskast wordt opgebouwd uit een houten geraamte met isolerende dunne en lichte XPS-platen, afgewerkt met een glasvezel- en cement polymeerlaag. De binnenzijde van de Multi-vleermuiskast wordt voorzien van een griplaag voor vleermuizen. De compartimenten in de Multi-vleermuiskast worden voorzien van kruipdoor-sluipdoor mogelijkheden voor vleermuizen, zodat zij toegang krijgen tot alle compartimenten. De Multi-vleermuiskast heeft van nature een grote mate van isolerende werking, waardoor er minder risico op koudebruggen bestaat. Verder zorgt het houten geraamte dat er geen vochtproblemen ontstaan in de vleermuiskast en in de spouw. Wanneer de Multi-vleermuiskast wordt ingebouwd, wordt de buitenzijde behandeld wat de vleermuiskast beschermd tegen vocht en rotting van hout in de spouw voorkomt.

De Multi-vleermuiskast is als inbouw- en opbouwkast verkrijgbaar.

Multi-vleermuiskast, een product van MIECON met ecologische en bouwtechnische onderbouwing

Bewezen effectiviteit

De Multi-kastenlijn past MIECON al sinds de oprichting in 2010 toe in verschillende vormen en maten. Ook wordt deze lijn toegepast als onderdeel van grotere vormen van mitigatie gemaakt door MIECON, zoals vleermuistorens. De Multi-kastenlijn is in de praktijk bewezen effectief gebleken, omdat diverse typen kasten uit deze lijn zijn toegepast en in gebruik zijn genomen door diverse soorten vleermuizen. Vanwege de hoogwaardige afwerking van de vleermuiskasten hebben veel van de kasten hun werking niet verloren.

Vleermuizen komen onder andere voor in spouwmuren van huizen. Ze kruipen daarin weg via openingen in de muur. Woningen die veel ruimte bevatten in de luchtspouw (onderdeel van de spouw), kunnen een groot aantal vleermuizen herbergen. Door het isoleren van spouwmuren gaan verblijfplaatsen van vleermuizen verloren. Door de Multi-vleermuiskast verdiept in te bouwen in de spouw, imiteert de Multi-inbouwkast de natuurlijke verblijfplaatsen van vleermuizen. Daarbij wordt het EPS materiaal bij het verdiept inbouwen in de spouw beschermd tegen weersinvloeden en beschadigingen. De kast kan naar wens worden afgewerkt met bakstenen, steenstrips of gevelbeplating. Als invliegopening kan een invliegsteen, open stootvoeg of een anderszins voor vleermuizen geschikte opening worden gebruikt. Belangrijk is dat deze invliegopening niet groter is dan 2 cm. Dit maakt de Multi-vleermuiskast toegankelijk voor vogels en dat is niet gewenst.

Naast het inbouwen van de Multi-vleermuiskast in de spouw, kan MIECON de Multi-vleermuiskast voorzien van een omkisting. Met de omkisting is het mogelijk om de Multi-vleermuiskast op te hangen aan gebouwen, bijvoorbeeld als tijdelijke mitigatie. De omkisting kan worden gemaakt van trespa of staal. Aangezien de invliegopening aan de achter- en/of onderzijde zit, is het materiaal van de omkisting niet van invloed op de bereikbaarheid van de Multi-opbouwkast voor vleermuizen.

De Multi-vleermuiskast als opbouwkast heeft één groot voordeel: het betreft een grotendeels geïsoleerde vleermuiskast, waardoor deze minder beïnvloed wordt door weersomstandigheden.

De meeste inbouwkasten op de markt zijn van steen of houtbeton gemaakt. Het inbouwen van stenen of houtbetonnen vleermuiskasten kan echter koudebruggen veroorzaken, waardoor de renovatie- en verduurzamingsdoelstellingen in het geding komen. 

De Multi-vleermuiskast type inbouw is standaard verkrijgbaar in de volgende buitenmaten en eigenschappen:

  • 900 x 900 x 60 mm, 1-laags met een compartiment van 2,5 cm
  • 900 × 900 × 100 mm, 2-laags met ongelijke compartimenten van 2,5 en 4 cm
  • 900 × 900 × 90 mm, 3-laags met compartimenten van 2 cm 

Bij inbouwkasten worden de Multi-vleermuiskasten voorzien van een ruime invliegopening die de aannemer naar inzicht kan aansluiten op een opening in de gevel met een geschikte afmeting (maximaal 2 cm).

Opbouwkast worden voorzien van een omtimmering en van minimaal één invliegopening met een maximale breedte van maximaal 2 cm (bij voorkeur 1,8cm) en minimaal 15 cm lang. Andere afmetingen zijn op aanvraag mogelijk.

De Multi-vleermuiskast wordt door MIECON in een aantal standaard vormen en maten aangeleverd. Deze kastenlijn kan daarentegen in alle vormen en maten gemaakt worden en van allerlei specifieke eigenschappen worden voorzien. De vormen en maten zijn afhankelijk van de soorten waarvoor de kast wordt toegepast, de locatie waar de kasten moeten worden in- of opgebouwd en de wensen van de klant. Indien gewenst, kan MIECON hierin adviseren of in overleg treden met de betrokken ecologisch deskundige.

Scroll naar boven