Specialist in vleermuistorens, vogeltillen, uilengebouwen en faunatorens
MIECON is ook uw specialist in het ontwerpen en bouwen van torens en tillen, welke kunnen dienen als mitigatie voor beschermde soorten. Denk hierbij aan vleermuistorens, vogeltillen, uilengebouwen en faunatorens. Deze torens en tillen kunnen in allerlei vormen en groottes gemaakt worden en kunnen geschikt zijn voor een diversiteit aan soorten en functies. Ze worden stuk voor stuk gemaakt van duurzame materialen, zodat deze torens en tillen (tientallen) jaren mee gaan. Voor de realisatie van zo’n vleermuistoren, uilengebouw, vogeltil of een faunatoren is vaak slechts het budget een limiterende factor. Wat betreft creativiteit en uitvoering is er ontzettend veel mogelijk. MIECON denkt uiteraard graag met u mee over hoe er binnen het budget gebleven kan worden, door bijvoorbeeld andere product- of materiaalkeuzes. Torens en tillen zijn te verkrijgen in veel soorten en maten. Deze vorm van definitieve mitigatie wordt voornamelijk ingezet voor de soorten vleermuis, uil, huismus, gierzwaluw en huiszwaluw.
Wat is het verschil tussen torens en tillen?
Tussen torens en tillen zitten een aantal grote verschillen. Torens zijn uit steen en hout opgetrokken gebouwen die speciaal worden ontworpen, gebouwd en ingericht voor meerdere beschermde diersoorten. Zo kunnen er bijvoorbeeld tegelijkertijd insecten, huismussen en vleermuizen een verblijfplaats in vinden. Deze fraai vormgegeven gebouwen zijn vrijstaand. Ze staan altijd op een vooraf gestorte, stevige en door een constructeur doorberekende fundering. De torens zijn verder minimaal vier meter hoog (bij voorkeur hoger) en ze bestaan, van buiten naar binnen toe, uit meerdere lagen. De toegepaste daken variëren sterk; de ene heeft bijvoorbeeld een zadeldak van dakpannen, terwijl een ander een plat dak van dakleer heeft. Bloemen, planten en bomen kunnen worden toegevoegd op, in en naast de gevels van de torens.
Tillen zijn bedoeld voor vogels. Ze bestaan meestal uit een of meerdere stalen buizen en een houten kop, oftewel de til. Het zijn dus paalconstructies die worden verankerd aan een vooraf gestorte betonnen fundering in de grond. De grootte, de vorm en de inrichting van de kop is afhankelijk van de soort(-en) waarvoor deze is bedoeld. Tillen ogen smaller dan torens, maar kunnen op hun breedste of hoogste punt toch minimaal overeenkomen met de afmetingen van torens.
Voorzieningen in bestaande gebouwen en objecten
Naast het plaatsen van nieuwe torens en tillen, is het ook mogelijk om reeds bestaande objecten of gebouwen te (her-) inrichten voor beschermde soorten. Hierbij kan gekeken worden naar gebouwdelen zoals liftopbouwen, trappenhuizen, torentjes, schoorstenen, bunkers, schuren, zolders etc., die gevrijwaard zijn van sloop- en/of renovatiewerkzaamheden en dus behouden blijven. Het geschikt maken van bestaande gebouwen en objecten voor beschermde soorten betreft maatwerk. MIECON komt daarom altijd eerst op locatie kijken om de geschiktheid te beoordelen en bespreekt vervolgens met u wat de bouwkundige en ecologische mogelijkheden zijn.
Bewezen effectiviteit
MIECON was het eerste bedrijf dat in Nederland torens en tillen voor beschermde soorten is gaan ontwerpen en realiseren. De torens en tillen van MIECON zijn daardoor al in heel het land terug te vinden. De ontwerpen zijn op basis van nieuwe inzichten verder doorontwikkeld en verbeterd. Waar mogelijk zijn de verschillende torens en tillen gemonitord en gecontroleerd op bewoning door dieren. Van de meeste torens en tillen is inmiddels bekend dat ze bezet zijn of zijn geweest. Zie hiervoor ook onze actuele (nieuws)berichten, zoals het bericht over de kerkuilentil in Purmerend die in samenwerking met Vivara Pro is geplaatst.
Tijdelijke torens en tillen
Tijdelijke torens en tillen worden vaak ingezet als het niet mogelijk is om tijdelijke kasten te plaatsen op of in gevels in de directe omgeving. Of ze worden toegepast wanneer de mitigatie tussentijds moet worden verplaatst naar een andere locatie. Ze dienen dus als een tijdelijke oplossing. Het betreffen daarom vaak ontwerpen die demontabel zijn en niet zijn verankerd in de grond. Ze kunnen relatief eenvoudig worden geplaatst en weggehaald. Hierdoor kan het zijn dat tillen bijvoorbeeld op houten palen worden gebouwd in plaats van op stalen palen. En dat zowel tillen als torens van materialen worden gemaakt die wat minder lang mee gaan, vanwege de tijdelijke aard ervan. Daarnaast kan het eraan bijdragen uw kosten te drukken. Naast verkoop, is MIECON ook bereid om haar eigen producten te verhuren. Geïnteresseerd? Vraag naar de mogelijkheden. We staan u graag te woord.
Definitieve torens en tillen
Definitieve torens en tillen worden ontworpen, gebouwd en geplaatst om jarenlang mee te kunnen gaan. Ze zijn robuust doordat ze van sterk en duurzaam materiaal worden gemaakt. Definitieve torens en tillen worden geplaatst op een fundering. Verder worden ze speciaal ingericht voor de beschermde soorten waarvoor de toren of til wordt ingezet. De torens en tillen behoeven wel enig onderhoud, net zoals dat bij ieder ander gebouw of object het geval is. Denk hierbij aan het schoon en toegankelijk houden van openingen. Wilt u ze in de toekomst zowel van buiten als van binnen kunnen inspecteren? Dan wordt hier rekening mee gehouden in de ontwerpfase.
Standaard ontwerpen
MIECON heeft verschillende standaard modellen voor vleermuistorens, vleermuistillen, uilengebouwen, uilentillen, huismustillen, gierzwaluwtillen en faunatorens. Deze torens en tillen zijn in de praktijk bewezen effectieve modellen en volledig constructief doorberekend. De modellen kunnen waar nodig op de details worden aangepast in het ontwerp en inrichting.
Maatwerk ontwerpen
Naast onze standaard modellen, is het natuurlijk altijd mogelijk om zelf een toren of til te ontwerpen. Ook is het mogelijk om bestaande objecten of gebouwonderdelen in te richten. Het nieuwe ontwerp wordt dan onderdeel worden van de renovatie- of nieuwbouwplannen en opgaan in de omgeving. MIECON beschikt over de bouwkundige kennis om geheel nieuwe ontwerpen te maken. Ook beschikt MIECON over de mogelijkheden nieuwe ontwerptekeningen en bouwtekeningen te maken. Hierbij kan uiteraard ook de samenwerking worden aangegaan met een betrokken architect.
Nieuwe ontwerpen moeten voorafgaand aan realisatie wel allemaal constructief worden doorberekend.